Idle villagers not being counted properly in some games

:arrow_forward: GAME INFORMATION

:point_down: These details are CRITICAL; DO NOT skip them or your issue may not be reviewed.

  • GAME BUILD #: November PUP
  • GAME PLATFORM: Steam
  • OPERATING SYSTEM: Windows 10

:arrow_forward: ISSUE EXPERIENCED

:point_down: DESCRIBE THE ISSUE IN DETAIL (below). LIMIT TO ONE BUG PER THREAD.
In some rare games, idle villagers will not be counted properly.

Here’s one picture:


As you see the French AI has 2 CdB in the TC, but the idle vill count is 0.

:arrow_forward: FREQUENCY OF ISSUE

:point_down: How often does the issue occur? CHOSE ONE; DELETE THE REST!

I’ve seen it a few times. But it’s rare.

:arrow_forward: REPRODUCTION STEPS

Not sure how to reproduce this.

:arrow_forward: EXPECTED RESULT

:point_down: What was SUPPOSED to happen if the bug you encountered were not present?
Idle vills should be counted properly.

:arrow_forward: GAME FILES (SAVE / RECORDING)

:point_down: Attach a SAVE GAME (.aoe3Ysav) or GAME RECORDING (.aoe3Yrec) of the match where you encountered the issue. Link it below if using an external file service.
Here is a savegame of the above match:

1 Like

HI @DiplexBoss6 !

We could not reproduce this issue or load your save game :thinking:

Please if it happens again could you send to us a new save game or give details of what happened before villagers went idle?

Thanks!

is the problem of idle villagers that were working on berrybushes and after finishing the berries, werent detected as idle, fixed?

Hi @raulramirez91 !

I do not remember that bug, just in case I tested it and seems to be working fine. If you find it in any civilization please let me know and I will give it a second check :hugs:

It happens to me all time, i took a screenshot for you


just gather with many vills on berrybushes and in some way they would stop gathering when the berry bushes is finished, and after making all the idle villagers work on something, the flag for idle villagers dissapear, but these two villagers werent detected as idle.

Oh its true!

Thanks @raulramirez91, we are now tracking this issue :heart: